Tiäräktee mitä tehrä, ko o oikken kovast säätämist ja juaksemist ja päättämist ja tuntu ettei millän kerkkeis kaikke?
Oteta lissä hommi!

Mut juju onki siin, et oteta joku simmonen tyä, mikä ei yhtä liippa niit tehtävi, mihe o uppomaisillas. Viime kuukauret olen uinu aakkosmeres ja aapisjärvis. O ollu hiano hypätä välil pyärän selkkä niinko mikäki triathlonisti: olen nimittäis ollu meijän oman kylän kahren esikoiskirjailijan cheerleader ja lehristöneuvos.

Runsas vuas sit mun lähituttukuvaaja Lappalaise Miikka ja hyvinki uus tuttavuus Vesa Pietilä rupesivat tekemä tiatoteost Kodiksamin kutomost. Täsä piänes kyläs on tosiaanki ollu suhteellise suur ja kuuluisa ryijy- ja mattotehras Kodiksamin kutomo. Parhamillas 40 ihmist o ollu töis - kyl siit riittä yhte tiato- ja kuvateoksehe! Paikalline kulttuurtaho Gustaf Lundénin säätiö tahtos sen sit kustantta.

Eile see kirja sit julkistetti. Siit tul viisas ja visuaaline ja korkial kurkottava. Kirjan koko nimi on tosi jyhkiä: Kodiksamin kutomo - Kappale kylän, kansakunnan ja universumin historiaa.
Lapin ryijy ja mattokutomo. Sävyjä Satakunnan sydänmailta 1925-1971
.

 
Kannen kuva-aihelman keksis Gallén-Kallela, ryijyks sen kutosiva kodiksamilaiset ja taiton teki euralaine Mari Aarikka. Ei mikkä ihme, et keskmäärin komialt näyttä.

Tyytyväissi olivat tekijätki vissi, vaik satakuntalaine vaatimattomuus ylpistymisen tiätyst estä:

Kuva: Heli Laaksonen (kerranki!)


Illemmal julkkaris Kodiksamin koulul ol ihana tuiske! Kukkassi, kirjoi, matoi, kaffet, kakui, melkkest 70 ihmist! Kokonaine salillinen täys kotiseuturakkaut. Tämän jos jonkun tahtoissin purkitta nuuskittavaks hämärin päivin!

Ihanal ysikymppisel kutoja-Ellil ojennetan täsä oma kirjan kappala Gustaf Lundénin taulust valvovie silmie al. Kuvan otti kaikes hymyilykiireissäs Miikka.

Tänä on koulun ryijynäyttely siirretty Lapin museomäkke, sin aitta, Löylypäivien ajaks eli 3.-4.8. Vaan kaks päivä! Mut näyttelyst tul vallan kiva ja kannatettava. Käykkä kattomas. Siäl on kirjoiki selattavan.


Jos jäi semne olo, et ilman kutomokirja o elo ankkia, ni Vanhan Rauman kirjakaupast sitä nyy kumminki sit saa ja sit Lapin omilt kulmilt Pyärnin kaffilast.


Onne, onne ja onne teil, sinnikkät ja jaksavaiset ja tulisyrämiset Miikka ja Vesa!

Toivotta teijä harras ihailija ja kuviokelluja

Heli