Onk sääretty joku laki, kuin pal ihmine voi tul, men ja ol kahres vuarokaures? Mää luulen, et olen rikkonu laki näin kesäkuu viimesin päivin.

O nimittäis simmottos, ete mistä rauhalises-harmonisest runonkirjottamisest ol voinu puhhukka. Mää ole emännöitteny ensiltoi kaks ja omas huushollissan yäviarai ykstoist ja kiärtäny maakuntti ko lappuliisa ja hommannu ittellen kesähatunki.

***

Rahmanin Janin näytelm Saun, mink olen võrunkiälest kääntäny ja lämmittäny, tul vihro viime ensilttaha Kaevlan kansallisteatteris eli tual Laitlas: www.kaivolankesateatteri.fi.

Mee oltti juhlistamas sitä Janin kans perjanta 29.6., kannustamas näyttelijöi, jännittämäs ittiämme kualiaks ja hymyilemäs journalisteil ja kenel nyy vaa sattus pyytämänkä.

(Kuvas o lisäks Raivo Talve eli äärilahjakas Varjose Matt. Tämän kuvan ot Roosa Lehtonen, muut on Lappalaisen Miikkan kuvei)

Saun läks nyy pyärimä akselis ympär. Näyttelijä oliva hauskassi ja lavastus o vitsikäs ja vesi litimärkkä. Ja viäl parane, ko alkujännitys tost haihtu ko höyry löylhuanest. Muutamei arvioi o jo lehris ilmestyny. Turu Sanoma hiuka moittiski, mut päälmäiseks mul jäi siitäki arviost hyvä miäl silt kannalt, et tarkka see toimittaja ol kattonu ja kuulustellu esitykse ja oikke analyseerannu miälesäs. See on tekijäryhmän kunnioittamist simmone (vaik olis pari kehusana lissäki kelvennu. Länsi-Suomi sit taas kirjot niimpal kivaste!) .

Mut see täyty sanno, et nyy ko nee Saunan kuulusat alastonpuvut o aiheuttanu jonku verran kohu, mää ole hihitelly ittekseni miälesän, et kerranki-kerranki-kerranki, lakatti jänkkämäst siit, et mää kirjota MURRENÄYTELMI, mitkä on kirjotettu MURTTEL ja niis puhuta MURTTEL eikä niist sen tähren tart muut sannokka...

Siäl see Saun nyy pyäri ja olis tarkotus, et juur tee menissitte sitä kattoma. Nyy on 10 esityst viäl jäljel.

Erityist suihkina aiheut see, et mun tykönän ol kyläs kaks kokonaist yät Saunan kutsuviarai, eli koko Rahmanin perhe naapureines mukuleines päivines. Mul yäpys 11 ihmist! Arva vaa, olenk mää rynnistelly lainamas patjoi-peitoi-tyynyi ja kyselly, et kui monen ihmise ruaka mahtu yhtaikka uuni. Ja onk jotta simmost, misä ei tarvita mittä ruanlaittoäly, mut täyttä vattan kumminki. O. Ranskalaissi peruni kaupan pakastimest! Kauhi nälk on paras kokki, eik nii sanota! Kattoka nyy mitä on, ko o viarai ko Vilkkiläs katei:

Syämine ei tiätystenkä riitä, ko pit viihryttä muillakin tavoil viarai. Mee käytti kahreski Unescon mailmanperintökohtes eli tääl eteläise Lapi Sammallahre mäel ja sit Vanhas Raumas. Myäski Fåfänga hiakkarant ja Kiikartorn katotti ja Nokan Torppa ja Hongkong-tavarataloki viaraitte erityistoivomuksest. Hiano ol päästä sit viäl Saloniäme maatilal Laitlan Vaimaron puskihi ja saara itte IHANA Riitta esittelemä ylionnekkai lehmiäs-vuahias-hevosias. Heijä juustoki näyt niin tyytyväiselt. Kiitos sin!


Ko Saun ol saatu vauhtihi ja Rahman joukkioines läks Viron pual, mää rupesi valmistautuma seurava ensilttaha. Ja sit see tapahrus. Mää rakastusin. Housuihi. Haliko Rikalamäe Provinssiteatterin Tähthousuihi! Voi iirajeere, kui hyvi voi joku porukka tahko näytelmä! Istusin eturivis riamuittemas. Nyy mää menen viäl keskrivihi istuma ja kattoma ja sit takarivinki joku kert, et näen mahrollisimma eri pualilt heijä.

Kyl teit niimpal harmitta, jos tämän nyy jätätte väli. Esityksi on n. kuussatatuhat viäl jäljel, et siit ei ol ainaka kii, ete olis mahrollisuuksi. http://www.teatteriyhdistysprovinssi.fi/ohjelmisto/taal-tanap-tahthousu/

***

Mul o ain ollu jonkunäkössi murhei tämä mu hemmetin takkumöyky eli tukan kans, mut tänä suven see o heittäytyny nii mahrottomaks, et teetätin Nordmanin Tarjal, oikke hyväl ompelijal, ittellen vähä Lapinpukumaise pinkifärise hatu. Siin on traktorinkuvaki korvan kohral. Kuva o otet Euras, Mannilan kyläs - siältäki o sukku kotosi ja pit mennä Pyhäjärve kattoma.


 

Mahrollisimma hiano suve jatko teil kaikil!

 

Heli