Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat 2023 merkitsevät muistiin kirjavaa maailmaamme

16.11.2023

 
Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkuus on myönnetty kuudelle tärkeälle kirjalle vuosittain marraskuusta 2011. Palkinto jaetaan yhdelle merkitykselliselle elävälle tai kuolleelle, uudelle tai klassikolle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle, kauno- tai tietokirjailijalle, lastenkirjailijalle tai vaikka esseistille. Tärkein palkitsemisperuste on unohtumaton lukuelämys. 6.12.2023 julkistettavalle voittajalle luovutetaan henkilökohtaisesti Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä. Raadin ainoa jäsen ja palkinnon perustaja on sanamaija Heli Laaksonen.


Kuten tapana on, Kodiksamia-palkintoehdokaslistalle on noussut keskenään hyvin erilaisia, yllättäviä ja yhteismitattomia teoksia. Kun valitsijana on vain yksi henkilö, kompromisseja ei tarvita. Veikeyttä, kirkkautta, ymmärrystä, uusia ovia ja kummia polkuja pääsee kulkemaan kirjailijoiden sanoja seuraamalla. Kirjoihin tallentuu ilmapiirejä, tunnelmia ja tarkkoja kuvia sekä aikalaisten että tulevien polvien ajateltaviksi. Vuoden 2023 Kodiksamia-listalla on yksi lastenromaani, kaksi tietokirjaa ja peräti kolme runokirjaa. Vaikka Kodiksamia-listoilla on ollut yli 100-vuotiaitakin teoksia, tänä vuonna kaikki ehdokaskirjat ovat uutukaisia.


Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat vuodelle 2023 ovat seuraavat: Lasse Kylänpään luontokirja Päivän kierto (Luontevasti Lasse Kylänpää 2022), Kaarina Silmusen Löytöretkellä Baltian luonnossa – retkikohteita Virosta, Latviasta ja Liettuasta (Iloinen Gorgo 2023) ja Mikko Kalajoen kirjoittama, Jani Ikosen kuvittama lastenromaani Almus, Vinhavuorten vanki (WSOY 2023). Runoutta edustavat Heli Haltian esikoisrunokokoelma Ajatusviiva (Momentum-kirjat 2023), Mirja Hovilan koostama ja kääntämä Viisi miestä veneessä (Paperiporo 2023), jossa tavataan runoja kuudelta tämän ajan latvialaiselta runoilijalta, sekä ukrainalaisrunoilija Olena Huseinovan Runoja (Runokuu 2022), jonka ovat kääntäneet suomeksi Natalya Bekhta ja Matti Kangaskoski sekä englanniksi Khrystia Leshchuk.


Kodiksamia-ehdokkuuksien perusteet 2023:


Lasse Kylänpään Päivän kierto (Luontevasti Lasse Kylänpää 2022) on lyyrinen, viisas, kaunis ja hämyisä luontokirja, joka vaeltelee monien kirjallisuustyyppien välimaastossa – ja jää lopulta ihan omanlaisekseen. Se on tietokirjallisuutta, filosofiaa, runoutta, katselukirja, itsekseenmyhäilyteos. Mittavan värikuvakirjan korkealaatuinen painojälki, taitava taitto ja erinomaiset valokuvat huokailuttavat. Teoksen luettuaan on oppineemmalla, harmonisella, valaistulla mielellä pitkään. ”Varjo on valon jälkeläinen, mutta hämärän ja pimeän sukua.”


Kaarina Silmusen Löytöretkellä Baltian luonnossa – retkikohteita Virosta, Latviasta ja Liettuasta (Iloinen Gorgo 2023) esittelee naapurimaidemme kamaraa valokuvien, tekstin ja tarkkojen karttojen avulla. 496 sivua pursuaa luontovinkkejä, paljon puhuvia kuvia, kulttuurihistoriaa, arvioita saavutettavuudesta, varoituksia kaiteiden puuttumisesta ja toimivia käytännön neuvoja. Tekijä on tutkaillut valokuvaavan puolisonsa Hannu Silmusen kanssa itse kirjan kaikki reitit soille, kansallispuistoihin, lehtometsiin – ollaan siis kaukana kylmistä algoritmien suosituksista. Entä jollei lähtisikään matkalle epävarmojen wifien ja puhelinten akkujen varassa – vaan ottaisi kirjan kassiin ja lähtisi läpi Baltian – ja tulisi toista reittiä takaisin kotiin. Tällaisen teoksen avulla suuri seikkailu on mahdollinen.


Mikko Kalajoen kirjoittama, Jani Ikosen kuvittama lastenromaani Almus, Vinhavuorten vanki (WSOY 2023) jatkaa itsenäisesti mainiota Tännetuloa terve -teosta, jossa myöskin pikkupeikko Almus Hälltrött seikkaili. Kalajoki käyttää riemuiten koko kielen rekisteriä: on herpaannusta, lyhyenläntää ja ovikellon rinksahdusta. Toisaalta hän luottaa lasten fiksuuteen keksimällä peikkomaahan hyvällä kielentajulla omia sanoja: riippanihkoisen rehvanan tajuaa heti haukkumasanaksi ja vastarääkkipensaan piikikkääksi. Juonen käänteetkin ovat vauhdikkaita ja värikkäitä. Kuvittaja Jani Ikonen kohoaa eloisilla ja tarkoilla piirroskuvillaan Ilon Wiklandin ja Hannu Tainan kaltaisten ikikuvittajien rinnalle. Koko ihmiskunnan tulevaisuus on sen varassa, että lapsista kasvaisi nokkelia, reiluja ja ajattelukykyisiä. Ilman hyvien lastenkirjojen pohjustamaa lukutaitoa se ei ole mahdollista. Almuksen kanssa uuteen alkuun!


Runolavoilta ja teatterimaailmasta tunnettu Heli Haltia on julkaissut pitkään odotetun esikoisteoksensa Ajatusviiva. Runoissa on tuttavallisuutta, outoutta, viivasuoria asioita, arkipäivän pöytiä ja mysteerien verhoja – myös veikeyttä, jota ei maailmassa liikaa näe. Aiheet liikkuvat meressä, hedelmäkorissa, perisuhteessa, sameissa oloissa, kirkastuneissa mielissä. ”Säilytämme kuvia kunnes / ne eivät enää merkitse mitään.”Ajatusviiva uskaltaa antaa myös neuvoja merkityksellisempään olemiseen, muistuttaa kaikesta hyvästä ja erikoisesta elämässä. Itseymmärrystä, toisen ymmärrystä, elon ymmärrystä. ”Huumaava onnentunne voi tulla milloin tahansa. Liittyä vaahteranlehtiin, kahviin tai teehen, sumutorven säveliin, jotka soivat oikeassa kohdassa. Tai siihen, ettei tarvitse käyttää housuja. Nimeen näytöllä, ja oivallukseen. Pieniin asioihin, jotka ymmärtää olla sivuuttamatta.”

 

Mirja Hovilan koostama ja sulavasti kääntämä Viisi miestä veneessä (Paperiporo 2023) -runokokoelmassa tavataan runoja kuudelta (!) tämän ajan latvialaiselta runoilijalta. Lukijansa lumoavat eri-ikäiset, erilaatuiset, palkitut runoilijat, Jānis Elsbergs, Eduards Aivars, Kārlis Vērdiņš, Jānis Tomašs, Arvis Viguls ja Henriks Eliass Zēgners. Miltä miehestä tuntuu parturissa, miltä hammaslääkärillä, milloin hän haaveilee muuttavansa takaisin äidin luo? Hauskoja, koskettavia, odottamattomia säkeitä – Paperiporo lupaakin kustantamona ”Jotakin erilaista”. Eduars Aivars: ”Oja täynnä leinikkejä ja varis menee puusillan yli tapaamiseen / Sellaiselta tuntuu, kun alkaa kirjoittaa uuden runon ensimmäisiä kirjaimia.”


38-sivuinen, sanoiltaan painava on ukrainalaisrunoilija Olena Huseinovan Runoja (Runokuu 2022), jonka ovat kääntäneet luontevaksi suomeksi Natalya Bekhta ja Matti Kangaskoski sekä englanniksi Khrystia Leshchuk. Myös alkuperäiset runot ovat mukana. Jo teoksen aloitusruno, pyjamabileet päivää ennen sotaa, vielä viattomana, pikkuasioita murehtivana hetkenä, saa näkemään viiltävän kirkkaana kohtalon arvaamattomuuden. Pitkän ja pölyisen junan vaunussa matkustajana tässä ollaan, halki kaiken, mihin juna vie. Ukrainalaista nykyrunoutta on käännetty suomeksi vähän, vaikka tarve silmien avaamiselle olisi suuri. Huseinovan Runoja on ilmestynyt sekä pienpainatteena että pdf-versiona, joka on luettavissa Nuoren voiman liiton sivuilta. ” - - Kaikkien valtateitten ja risteysten jumala, etsi muillekin turvallinen reitti, vihreä käytävä, paikka nukkumavaunussa, (tai jos ei mahdollista, tavallisessa), puhdasta vettä, lämmin ateria (tai jos ei mahdollista, kylmä), tee heistä näkymättömiä, jos viholliset etsivät heitä, tee heistä näkyviä, jos minä etsin heitä, auta pitämään puhelinlinjat auki, kuljeta viestejä, älä pidä vapaapäiviä. - - ”


***

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon nimi juontuu syntysijoiltaan Kodiksamin kylästä, Rauman Lapista.

Ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä. 30 000 ryynin palkinto ojennettiin 2012 Eeva Kilvelle teoksesta Kuolinsiivous. 2013 Kodiksamian vastaanotti runoilija Lealiisa Kivikari teoksestaan Talo Kalliosaarella. 2014 palkittiin Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, 2015 romaanikirjailija Unto Seppänen Kyynäräisen Sohvi ja kylänrieha, palkinnon otti vastaan hänen poikansa Esa Seppänen. 2016 voittaja oli Olli Heikkosen runoteos Regional-express, 2017 Katja Kallion romaani Yön kantaja, vuonna 2018 palkittiin Janne Saarikiven esseemäinen puheenvuoro Suomen kieli ja mieli, 2019 Johanna Venhon romaani Ensimmäinen nainen, 2020 Meiju Niskalan kuva-sana-teos Kun syvään hengittäminen ei riitä ja 2021 Jaan Kaplinskin postuumi runokokoelma Ilta tuo takaisin kaiken (suom. Anja Salokannel ja Pauli Tapio). 2022 kodiksamiapalkittiin Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen Puiden asukkaat – Suomen puiden seuralaislajit (Gaudeamus 2021).

Onneks olkko ehrokkail – ja kiitos hyvist kirjoist! Jokainen lukija voi antaa itsekin oman Kodiksamia-palkintonsa. Älä tyydy muiden palkintojulistuksiin. Valitse itse kuusi kirjasuosikkiasi ja jaa ne muiden kanssa - pidät samalla kirjallisuutta otsikoissa.


Heli 


Lisää Kodiksamiasta: http://www.hulimaa.fi/kodiksamia

 

 

Kuvat Kodiksamia-ehdokkaista 2023. Heli Laaksonen, Rauman Lappi.
Saa käyttää aiheeseen liittyen!