Andrus Kivirähkin
kirjoittama virolainen lastenkirjaklassikko Kaka ja kevad,

Laaksose Helin vallan suomeksi suomentama Koiranne alkaa kohta kukkia

sai kuvittajakseen graafikkona ja muusikkona tunnetun Joel Melasniemen.
Lähihaastattelussa Joel kertoo kuvituksen tekemisestä ja omista lukumuistoistaan - sekä arvionsa siitä, voisiko teos nostattaa poikamukulien lukuintoa. Haastatteli sanamaija Heli.


* Mikä näistä virolaisen Andrus Kivirähkin veikeistä tarinoista on
oma suosikkisi? Mikä oli hauskinta kuvittaa?

Susi ja sinivuokot oli varmasti suosikki jos yksi pitää mainita. musta on hieno ajatus, että myyntityöllä ansaitut setelit ripustetaan puihin koristeiksi. Että niillä on myös ja ennen kaikkea koristearvo.c) Joel Melasniemi 2016. Koiranne alkaa kohta kukkia. OTAVA.* Olet tiettävästi testannut näitä tarinoita juuri oikealla kohderyhmällä - lapsosilla.
Millaisen reaktion ne aiheuttivat?


Kippurassa nauramista! Tarinoita piti lukea koko kesä ja syksy yhä uudestaan ja uudestaan. Poikani Frank, silloin vielä 4 v., piirsi vieressäni usein omia upeita versioita kuvista. Varsinkin joulupukiksi ryhtynyt kissa oli aivan mahtava.

* Minusta nämä Kivirähkin vitsikkäät jutut voisivat nostattaa nimenomaan poikien lukuintoa. Mitä ajattelet tästä?

No varmasti. Itselleni tuli Daniil Harms mieleen siellä täällä, toki jotenkin lämpimämmässä rekisterissä. Itse luin kavereiden kanssa Harmsia lapsukaisena hullun innolla.

* Mitä välineitä käytit kuvittaessasi? Ovatko nämä peitevärejä, sekatekniikkaa vai mitä?

Pehmeää lyijykynää - ja välillä semmoista rasvaista mustaa puukynää. Laveeraukset tein kiinanmusteella.

* Kerro joitakin esimerkkejä muista kuvittamistasi kirjoista?

Lastenkirjoja haluaisin tehdä lisää, enimmäkseen olen kuitenkin kuvittanut koulukirjoja ja tehnyt lehtikuvituksia. Luen poikani kanssa juuri Tuomas Nevanlinnan Antero joutuu luontoon -kirjaa, jonka kuvitin joskus muinoin. Siinäkin eläimet ryhtyvät puhumaan.

* Mitä itse luit lapsena - tai mitä sinulle luettiin?

Pullero Pallero ja muita loruja oli kova, ja monet Elsa Beskowin satukirjat tuli luettua, varsinkin Auringon muna oli ikisuosikki. Rasmus Nalle oli suosikkisarjakuva ja sitten kun rupesin itse lukemaan, niiin kaikki Jules Vernet mitä kirjastosta löysin. Pupu Tupunat yritän piilottaa lapselta, ne ovat hirvittävän ärsyttäviä aikuisen näkökulmasta. Mutta lapsena rakastin niitäkin.


* Oletko innokas Viron-kävijä? Onko siellä sinulle jotain erityisen
kiintoisaa?

Olen muutamia kertoja käynyt yhtyeeni Scandinavian Music Groupin kanssa siellä keikalla, Tallinnassa ja Tartossa, ja vastaanotto oli mahtava. Tästä on kyllä aikaa. Viimeksi kävin omenapiirakalla Tallinnan vanhassa kaupungissa joitakin viikkoja sitten.
c) Joel Melasniemi 2016. Koiranne alkaa kohta kukkia. OTAVA.