Turun Ruissalon Telakalla, vanhalla veneveistämöllä veistellään nyt tarinoita. Sunnuntaisin 16,. 23. ja 30.8. klo 15 alkaa sanamaija Heli Laaksosen pulinointi, tarinointi ja runo-uinti.

TERVETULOA!

LIPUT RUNOILTAPÄIVÄÄN (25 e) ovelta, Turun Lintukodosta ja Auraviihteen sivuilta!


 
Kuva: J-J NippalaOHJEI RUISSALON RUNOKEIKKAVÄEL eli
HELIN TELAKKAKOULU 1-10

 

HELIN TELAKKAKOULU, 1. tunti: Ihmine, kenen kartas Töölö on Kainuus, neuvo teil nyy sunnuntaise reiti ja aiktaulun Telakan runokeikal: Menette Kauppatoril Eerikinkarun kulma ja hypätte klo 14.00 linja-auto nro 8:n kyytti. Voitte vitsailla sil kuskil, et lähtisiks föli? (Omal vastuul). Ajaka varti verra ja painaka stoppiknappi heti siin Ruissalonsilla jälkke. Kävelkkä vasemal portist sisäl, Telakan akkunast mää näen teijät! 8-linja hurutta ettittakasi keskyähö saak. Ei täsä varma ol mittä epäselvä?

http://www.foli.fi/fi/aikataulut-ja-reitit/aikataulut


 

Kuva: Riikka Honkanen

HELIN TELAKKAKOULU, 2. tunti: Oleks auton kans tulos? Aja niin kaua ympärs Turkku, et näet liikenneopasteis semmossi majan kuvi. Nee tarkotta leirintäaluet ja viä Ruissalon suuntta. Heti siin saare alus o vasemal Telakan portti ja runokyltei. Parkkitila on sympaattisil hiakkakentil siäl tääl iha lähistöl. Nee o muute hyvi, mut niis ei ol ruutui. Älkkä alottako parkkeramist mistän kentän keskelt. Taik voi alotta, mut tulen itte siirtämä, jos o muitten tiäl.

 

 

HELIN TELAKKAKOULU, 3. tunti: Meinasiks paatin kans putputta runoi kuulema? Hyvä irea! Sen enemppä en neuvo. Pare, et katot itte parha reiti ja laituri merikartast. Siin o nimittäis meri iha rannas. Tule Telakal näemmä raittetki. Maanitelkka Veeärrä koukkama Ruissalon kaut.

 

 Kuva: H.L.

HELIN TELAKKAKOULU, 4. tunti: Mihe siäl sit istuka? Telakal on pitki penkei eikä mittä numeroi lainka, nii et mihe vaa! Mää jo harjottelin vähä, et milt tuntuis, jos olis yleisö. Riikka ja Tea mallas ittes runokykkyvälttäs ja mää pääsi heti fiilinkeihi. Onk? Onk? Kuuluk? Kuuluk?

Muute: lipui saa ovelt – niit o yllin kylli viäl. Sali o valtamerilaivan kokkone!

 

Kuva: H.L.
 

HELIN TELAKKAKOULU, 5. tunti: Jos o nuuka, ni ei kannata otta kukkaro mukka ko tule runoiltta Telakal. Siäl on kaffila, mist saa kaffet ja pulla vähintäski. Siäl o meijä Fölikirjast-tuttu Odelma kirjatiskin takan palvelemas. On kirjoi ja äänikirjoi ja runokortei ja tiäräktee mitä: PIÄN koe-erä rintaknapei – tekstit suara Fölikirjast lukijoitte ireoiman! Niit ei tähä hättä muualt saa ko keikoilt – joku roti postittamisessaki! Laittaka joku pulvaani asial, jos ei yäl tul uni ilma…

https://www.facebook.com/pages/Odelma/102564676488095?fref=ts


Kuva: Riikka Honkanen

 

Odelman hommi kuulu mont muutaki ko tuatemyynti. Niinko mää jo Lähtisiks föli? -kirjas kirjotin:

”Odelma eli Ode o meijä vähäflik, eli mun pikkusiskon. Hänen kohtalokses on koitunu olla reipas. Hän saa hommat tehty nii helpo näkösest, et toisil o houkutus vähän pirenttä omi päiväunias. Keposest see on kirjamyyjä, roudari ja kuljetteja ellei sit setvi etupenkil finanssiasioi kännykä valos. Mul jää joskus vahinkos suu auk, ko toljotan tyhjytte miättiessän päivän töit ja toimi. Ode sulke sen ohi riäntäessäs, loksautta kii alaleuast sivumenne. Sit hän jatka olemistas kamarineiton, kähertäjän, kutsuviaraitte vastaottajan, lavasomistajan, takahuanejärjestäjän.” 


Kuva telakan takahuoneesta: Titta Holanne.
 

Tiärän mää jottan takahuanepaniikistaki - jännitys ei hellitä vaik o yli 15 vuat esiintyny. 

Lähtisiks föli? -kirjan takahuonekuvausta: ”Teen viime hetke tekstivaihroksi, kiärittelen katumukses, etten ol paremmi valmistautunu ja avan ääntäni, loilotan eri korkeuksilt piponi-jäi-puuhun ja mummoni-jäi-muuhun. Painemittar o härjäverenpunasel. Mää en muist mittä! Mun kaik runot o surkkioi! Mul o liia suuret sukkahousut! Hajen meikkivoiret ja kaaran lattial pjuutipoksin, papiljottipussin ja eväslaatiko, ennenko see löyty takin taskust. Korot kopise ja puhe jo sorise ja voi helvata koht olen färivalois! Mink tähre ain mää? Karetun metrokuskei, hissikorjaji, karhunkuvauskopis väijyji. Eik kukka muu vois? Siit mää vast hulluks tulissin, jollen pääsiskä! Munt pitä koos tiato siit, et rauhotun laval.”

HELIN TELAKKAKOULU, 6. tunti: Mitä jos runokeika jälkke o nii villiintyny, ettei malta ollenka kotti lähte. Jää sin! Samal runolipul saa jäärä Telakan tanseihi! Klo 18 ruppe yhtye soittama ja permanto on klaarattu penkeist. Voi olla et see sun viäres istunu uus runotuttavuus onki oikke parkettien partaveitti (taik sit hän on partasuti, niinko esim. mää). Tanseist lissä tost osottest: http://www.auraviihde.fi/index.php?page=event&id=208&a=

 

Kuva: J-J Nippala


HELIN TELAKKAKOULU, 7. tunti: Olen puuhannu Telakal vähä orottelu-tekemist teil enne runokeikka. Telaka Sali o suur ja kaunis. Heti ove suus o silakverkko, mihe saa kiinnittä viime hetke runotoivei. Sit o Yhren-Taulun-tairenäyttely. Sit o arpajaise (klapul kirjoteta oma nimi + syrän, voittaja saa jottan kiva). Ja uusimpan irean: Esil o yhre Ruskiasilmäse miähe panaanitarrakokoelma. (Jos jolla o vaihtarei, voi otta mukka).

 

 

HELIN TELAKKAKOULU, 8. tunti: Turun yäs joku meinas, et see Ruissalon Telakka o muute hyvä, mut niin kaukan. Mitä tämmöne sit o, et yks Juhaniki tule avecines vart vaste Kymelaaksost saak! Tämän tunni opetus o see, et matka o motivaatiokysymys.

 

 (Kuva: Riikka Honkanen)

 

HELIN TELAKKAKOULU, 9. tunti: Telaka runoillat o semmossi ko mu runoillat muutonki, paitsi et päiväl.... Pulisen sattumuksist, luven runoi, kerron niitte synnyst. Näil keikoil muistelen myäski tv-ohjelman tekemisen kiamuroi ja viaraitten kans kohtaamissi, ko asia o viäl niin tuare. Ääni-valomiäs hualehti et kuulu ja näky ja färivalo leimu. See o ollu jännä näis Telakkakeikois, et mukan o ollu niimpal enskertalaissi. Sen tiätä siit, et joku naurunkiakase, vaik kerron 15 vuat vanhan jutu (mist olen ylimmäs ilos, ketä nyy joka vuaskymmen uussi keksi!). Onneks mul on pari uutukaistki juttu ja runo, et moninkertanenki kävijä viihryttyis.

 

Telaka runoillat ei ol enemppä eikä vähemppä ko mu runoillat tavallisestka. Pulisen sattumuksist, luven toivotui runoi, kerron taustoi. Täl kertta tarinoitten tv-ohjelman tekemisestki, ko asia o viäl niin tuare. Ääni-valomiäs hualehti et kuulu ja näky ja färivalo leimu. See o ollu jännä näis Telakkakeikois, et mukan o ollu niimpal enskertalaissi. Sen tiätä siit, et joku naurunkiakase, vaik kerron 15 vuat vanhan jutu (mist olen ylimmäs ilos, ketä nyy joka vuaskymmen uussi keksi!).  Onneks mul on pari uutukaistki juttu ja runo, et moninkertanenki kävijä viihryttyis. Kuva: Titta Holanne / Auraviihde

 

HELIN TELAKKAKOULU, 10. tunti: Rakas kuulija! Jollet juur sää olis paikal ollu, ni mistä ei olis mittän tullu. Ei taulu näyt miltä, jollei ol kukkan kattomas. Mitä väli o hillol, mitä ei kukka syä? Taik runoillal, misä ei pää kallellas yleisö istu? Kiitos kaikil ko runoiltoihin tulitte ja tulette!

 Heli

 

 

 


LIPUT (25 e) ovelta, Turun Lintukodosta ja Auraviihteen sivuilta!