(Kuvalähde: http://talokalliosaarella.blogspot.fi)

                                                                           
           
JULKAISUVAPAA 6.12.2013


Kirjailija-kuvataiteilija Kivikarille Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna lahtelainen kirjailija-kuvataiteilija Lealiisa Kivikari runoteoksestaan Talo Kalliosaarella (Duurisointu 2013). Palkinto, 30 000 ohraryyniä, ojennetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereella Tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlien yhteydessä, sillä sekä palkittava että palkinnon jakaja kirjailija Heli Laaksonen ovat saaneet kutsun juhliin.

Raati kiittää Kodiksamia-palkittua Talo Kalliosaarella -teosta näin: ”Suuria sanoja pelkäämättä Kivikari pohtii ihmisyyden isoja kysymyksiä, kirjoittaa runon uupuneelle ja muistuttaa: ’ole itse itsesi ulottuvilla’. Yölintujen yökielellä puhuvan Kivikarin kirjassa vallitsee avara, korkea ja lohdullinen tunnelma: ’Ihan vain huvin vuoksi on ihminen täällä olemassa. Tähän ajatukseen jos suostut, niin lepäät, laulat, lennät’. Teoksen lukija saa kulkea katsellen valoja, värejä, sateen huuhtomia kallioita, verantoja ja runouden ydintä:’Ei maailmalle voi runoja kirjoittaa, sinulle voi’. Talo kalliosaarella on taitettu harmonisesti ja sen kannen sinipukuinen maalaus on kirjailijan omaa tuotantoa. Teos on kaikkiaan kaunis.”

Runoilija Lealiisa Kivikari (s. 1964) on aloittanut ammatillisen kirjoittajauransa vuonna 1995. Runojen lisäksi hän on kirjoittanut radiopakinoita, kuunnelmia, näytelmiä ja musiikkidraamoja. Etelä-Suomen Sanomien kolumnistina hän on toiminut vuodesta 2005. Kivikarin työskentelylle on ominaista monitaiteellisuus, hän tekee mielellään yhteistyötä muusikoiden ja teatteriväen kanssa. Kivikari on myös kuvataiteilija, joka yhdistää sanaa ja kuvaa. Lahden ja Päijät-Hämeen alueella hänet tunnetaan aktiivisena runouden puolestapuhujana. Lealiisa Kivikari kertoo niin kirjoittamisessa kuin koko elämässä olevan tärkeintä ihmisen kohtaaminen. sananjalkoja.blogspot.fi


Muut vuoden 2013 Kodiksamia-ehdokkaat olivat Tua Harnon romaani Ne jotka jäävät (Otava 2013), Tero H. Savolaisen Sankarimatkailija Latvian maakunnissa (LIKE 2013), Katja Ketun ja Aki Salmelan toimittama Novelli palaa! Matkanovelleja (WSOY 2013), Yrjö Kokon kaikki eläinkuvaukset (WSOY 1944-70) ja Harri Tapperin äänikirja Syyntakkeeton mies (Atena 2004).

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa, sen perusti sanamaijaHeli Laaksonen, joka on myös raadin ainoa jäsen. Aikaisemmat Kodiksamia-voittajat ovat Tapio Koivukari romaanillaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä (Johnny Kniga) sekä Eeva Kilpi runokokoelmallaan Kuolinsiivous (WSOY). Kodiksamia-palkinto voidaan myöntää lukuelämyksen antaneelle elävälle tai kuolleelle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle. Kodiksamia-nimi juontuu Rauman Lapissa sijaitsevasta Kodiksamin kylästä, joka on kirjallisuuspalkinnon syntysija.

Kodiksamia-palkinto myös yllyttää jokaista lukijaihmistä: luo ja jaa muille itsekin omat kuuden parhaan listasi! Näin kirjallisuudesta nousisi yleiseen tietoon nykyistä laajempi ja monivärisempi kärki. Samalla voit vaikuttaa yleisen keskustelun suuntiin – kirjan lisäksi päivänvaloon kipuavat sen keskeiset teemat. 

Onnea ja iloa voittajalle!

 

Heli Laaksonen
www.hulimaa.fi