Mitä mää tiärän Iisalmest?

Paikkakuntapulinasarja2, osa 7/12

 

Iisalmes o ollu mu elämäni hullumaisin keikka. Olin juantamas savolaise huumorin päivät, ko Savon murremestareitte ylipäällikkö, Asterixinki lekenraarine savontaja, Olavi Rytkönen ol jolla erikoisihmeellisel taval munt sin houkutellu. Unhottumaton tapahtuma ol kyl, mut olik see juur mun kaltassi läntissi krymppyottassi varten tehty? Mää seisosin laval kuivakkahuumorisen ja vakavan ko armas Tuija Ernamo ja koitin sulauttu savolaishuumorin joukko, ko laval ryntäs joku Seppo Kääriäis -naamaris ja ehrotti, et Olvin kaljatehtaitten kunniaks Iisalmen nimi tarttis muutta Aasalmeks.

 


C) Uderzo / Egmont-kustannus. Opeliksin orjalaeva. Savonnos Olavi Rytkönen.Samal reisul käven viarailemas Sonkajärven pullomuseos ja käsitin, et kaikest voi tehrä näyttelyn, ko ajattele vähä avarammi. Olen sen jälkke väsänny Laitlaha munanäyttelyn, Kodiksamin koulul apinanäyttelyn ja omal takapihal talviöisen tairenäyttelyn, misä kuljetti myrskys ottalamppujen kans puult toisel ja sohotetti valo tuulen riapottelemi taului kohre. Samas sarjas o yks eurajokilaine liike, mikä myy ainoastas ja vaan pallokuvioissi tuattei, päivpeitoist helmipöllöihi, mut palloi täyty ol. Myäski yks Ruskiasilmäne miäs on pitäny panaanitarranäyttelyn. Yhre hulluus anta toisillekki luva olla hiuka hullu. Hyvä mee ja nee hullut! Lissä vaa hullutuksi!


Iisalmes elele yks rekkakuski Arska, kenelt sain kerran kyytin Raumalt Vaasa ja siält viäl Pyhäsalmel. Oppisin niin tankkausmäärist ko Lofooteist ja sen et jos rahtari nimittä ammattitutkintokouluttaja hortonomiks, see ei ol kehu.

 

Mun Iisalme esiintymine o Eino Säisä -salis. Mää kuvittelen olevani joku suamalaisest kulttuurist kiinnostunu, mut Eino Säisäst mää pökö en ilman tiatokirjast kattomat tiänny muutako, et sen niminen kirjailia o olemas (Auttak see jos rakasta Unto Seppäst kumminki - ei siitäkä kaik ol kuullu, vaik häne alkutuatantos tarttis olla pakolline kaikil alakulosil?)  Nyy olen moukkamaisuuteni paikannu ja ymmärrän, et Säisä on kirjottanu yhre Suame merkittävimmist maaseutukuvauksist Kukkivan roudan maat, mist on tehty televisiointiki. Jos etukätte Iisalme mene yli sata lippu, ni luppan otta sarjan luettavaksen!

 

Mää luule, et siit o jo 12 vuat, ko olen viimeks Iisalmes käyny. Kui ja kummottos nyy? Puttonk pää erel Säisä-salin permantto vai otetank kii?


Heli

 

*** Heli Laaksosen Keskikokoinen perunannostokiertue Eino Säisä -salissa ti 13.10.2015 ***