Mitä mää tiärän Huittisist?
Paikkakuntapulinasarja2, osa 3/12


Jos mää olissin suurpäättäjä Huittisis, mää tekissi heti virallise alotte, et vanh rinnakkaisnimi Lauttakylä otettais saman tiän käyttö ja suuril kirjaimil. Siin nimes tule kaupan pääl miälkuva valtavast leviäst Mississippi-joest, Tom Sawyerist siäl soutelemas ja vahvoist pyykkimuijist rannoil huutelemas, et tules kaffel, meil on paussi koht. Ei Huittinenka huano nimi ol, vaik onki äänneasultas hualeton hulivili, viheltelijä vaa.


Huittisil o yks Suamen parhamist kuntasloganeist: Hulluna Huittisiin. Siit o vaikkia laitta paremaks: on alkusointtu, on kotiseuturakkauren tunnustamist, o yhteys paikallisse sanontta - hullu mies Huittisista, syö enemmän kuin tienaa.


Huittisis on tiätyst Hullumies-nimine ostoskeskus ja Härkäpakari-nimine ruakapaik, mink nime meijä Odelma luke ohiajaessas joka kert tahallas vääri: Härkäpari.

 


 

 

Täsä o mun ottama härkäparikuva Paraiste Lenholmist. Varma Huittisistaki joku söpö herefordi löyty!


Mun virolaisel ystäväl, Rahmani Janil, o simmonen käsitys, et Huittine o Suamen keskpiste, solmukoht ja pääkallopaik. Ain ko hän tule meil Rauman Lapin suuntta ja meilt lähte, hän kulkke linja-autos, mikä suha Huittisten kaut. Siäl o laiturei, misä luke Helsink, Tampere ja Pori - ja onk muit suuntti olemassaka?

 

Risto Ryti o Huittisist. Hänt mää käytän esimerkkin ain ko joku miätti sitä, mil taval ja mihe sääntöihi nojamal tulis ihmiste nimet oikken taivutetuks. Jotkut nimet o simmossi,  et nee o mahrolline iha oikiakiälisest sanno monel taval. Onk Satun vai Sadun, Ahtin vai Ahdin? Ko niis on pääsääntön see, et sil taval taivuteta, ko nimen omistaja toivo. Risto Ryti toivos, et häne nimi taivutettais Rytin, vaik olis ollu mahrollist taivutta Rydin.

 

Risto Ryti itteäs ei ol enä mahrolist tavata, mut hänel o Huittisis suur, sinisoffane sali ja sin mee perunakamppemme raahata ja ruveta satakuntalaisväel runoi esittämä!

 

Heli

 

*** Heli Laaksosen Keskikokoinen perunannostokiertue Risto Ryti -salissa to 8.10.2015 ***