Mitä mää tiärän Lahrest?
Paikkakuntapulinasarja2, osa 2/12


Ei Lahre välttämät tarttis olla kulttuurkaupunk - kyl siäl o niimpal tekemist, et jotta muutaki vois tehrä ko runoi kuulustella. Olis mäest hyppämist ja sisävesiuimist ja harjul kiippemist ja kuvataiteilijaks oppimist ja lisäks yleine gangsteriks ruppemise mahrollisuus. Sitä enemä mää arvostan sitä, et Lahres o Runomaratonei ja Lealiisoi ja Möysän Essoi ja Bernardiks&Biancaks ristitty runonkuulijapari, ketä o hyäkänny pelastama munt mitä ihmellisimmist tilantteist. Mää ole jonain vuan ollu Lahres Viikon runoilija: sain assu hotellis, mink akkunalaural ol orvokei (ko itte ostin) ja pääsin lukijoi jokasen päivän tervehtimä.

 

Lahtelaisen kirjailija-ilon Lealiisa Kivikarin kans juhlita täsä itsenäisyyt ja Kodiksamia-palkintto 2013.
Voi ol hiukan tuttu kuva. Sen ot Lappalaise Miikka.

 

Ruatinkiäline Lahti o Lahtis. Onk nee svenssonit mahtanu ihan pelkäst säälist laitta nii helpo nime? Järvenpääläissi rankasta käskemäl sanno Träskända ja Merikarvial o laitet hämäykseks nimeks Sastmola. Mut Lahti sai olla Lahtis vaa. Jonkun tarttis niil nimenkehittelijöil kumminki sanno, et tommonen Lahtis o jotenki pualkiäline. Olis nyy sit reilust vaa ”i Lahti” taik eres ”Lahres”.

 

Lähtisiks föli? -kirjas mul tul iha runsauren pula, mitä kaikelaist mää voissin Lahrest kirjotta, ja sivukaupal rustasinki, tämmöne kappala ei mahtunu loppuviimesse versio ollenka:


"Sen yhre ainoan kerran, ko runoauto Matis o isomp vika ollu, olin keikal Itä-Suames. Moottor pelas korkioil kiarroksil, mut matalimmil see pröpötti sammumaisillas. Hyvi men, ko ei himmannu kaasu. Reitti kulki Lahren keskustan läpitte, viisie liikennevalojen kaut. Vihriäs aallos Matti porskut ko kalalokki aalloil, mut aut armias, ko pit pyssätä punassi. Vekslasin vaihte vapaal ja kaasutin täyssi kiarroksi, kone huus ko katsastusmiähen päästötesteis. Käänsin ratiost Suami-poppi niin koval et see ylittäis moottorin ääne ja esitin, etten ol huamannu mittä onkelma. Hytkyttelin valon vaihtumist varrotes bassojylyn ja koneen kiljunnas ko juur mopoautokortin saanu Nea-Villiina, 15.


Kotopihas soitin Raumal hualtomiähel ja kuvailin oirei. Auto hinaukse ja tän! Haittak, jos tämän loppumatkanki itte ajan, juur sil 330 kilometri jyräsin? Puhelimes ol hiljast."

 

 
Lahren lisänolous: olin yhren telkkarohjelman kuvauksis mont vuat sit ja siäl tul juttu, ketä tunnetui lahtelaissi kukakin tiätä. Mää tiäsin ja tiätyst kova ääne sanosi Sipe Santapuki (ketä o Heinolast). 

Kuva: YLE. Taloraati Tallinnassa 2012.


Täsä on kuvas Taloraati Tallinnassa -tiimi. Toi äsken puheen ollu ohjelma ei ollu tämä eikä sama kanavaka, mut täsä mee nyy Santapukin kans olla samas potretis (ja Minna ja Otso myäski). Siin miäles kuva o linjas tämän paikkakuntapulinan kans, et myäskä Sipe Santapukki ei liity Lahte...

 

***

Lahren keikkapaikkan o Sibeliustalo ja ikämailmas ei ol mul ollu niimpal väkke kuulustelemas ko siäl joskus takavuasin Peippokiartueel.  Oli tuhanne yhtaikka. Voi kamala! Ja ihana! Näkymissi Lahre runollinen kansa!Heli*** Heli Laaksosen Keskikokoinen perunannostokiertue Sibelius-talossa ke 7.10.2015 ***