HELIL KYLÄS - keskusteluohjelman esitysajat:

5.6. - 7.8.2015

TV1 perjantaisin
klo 20.00 - 20.30,
uusinta sunnuntaisin klo 11.15 ja keskiviikkoisin klo 21.35

Yle Areenassa 30 päivää

***

TAUSTATIATOI:

Helil kyläs -keskusteluohjelma kuvattiin elokuussa 2014 Rauman Lapissa. Pulinan, vieraitten viihdyttämisen ja kyselemisen sekä käsikirjoituksen hoiti sanamaija Heli Laaksonen. Ohjelman on Ylelle tuottanut Zodiak Finland Oy. Ohjaajana toimi Annika Grof, tuottajana Baba Lybeck.

Taustatähtitoimittaja ja kalastaja Vappu Soppela. Tekniikan ihmeet ja näkemysmiähet: Olli Janatuinen ja Pekka Valkama. Maskitaikuri: Miia Gorski. Safööri ja small talk -vastaava: Emil Pääkkönen. Hyvä hualenpito: Tuula ja Esko Seikkula. Mopo ja Skoda Siävilöilt. Topi ja traktor Markkuloilt. Pelakuut: meijä äit lainas. Kuvausjärjestelijäguru, katastrofien torppaaja ja still-kuvaaja Miikka Lappalainen.

 
Ohjelmassa nähdään muusikko Lauri Tähkä, kuvataiteilija Katja Tukiainen, historioitsija Teemu Keskisarja, näyttelijä Ilmari Saarelainen, kirjailija Anni Kytömäki, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, muusikko-kirjailija Maija Vilkkumaa, arkkitehti Panu Kaila, ministeri Raimo Sailas sekä kirjailija Tuula-Liina Varis.
 

Mut kui mää tämmösse olen lähteny?

"Välil mää oikke ihmettelen, et kui mää tämmösse olen lähteny. Et käsikirjotin tv-ohjelman ja käskin viäl 10 ihmist meil kylä. Ko ei mul ol ittel eres telkkari, ja jännitän ain viaraitten tulemist ko kani. En ol mikkä ehtoisa emäntäkä, itte saa viaras tuara omat pullat mukanas (nii nee toiki, Sailakse Raimoki). Koko elämäni olen kumminki tykänny olla tekemisis ittiäni viissampien kans – ja siit et saa ilosest naura-kiakasta välil!"

Ohjelman on Ylelle tuottanut Zodiak Finland Oy. Ohjaajana toimi Annika Grof, tuottajana Baba Lybeck.

 

Helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen YLEN KUVAPALVELU

5.6. muusikko Lauri Tähkä

”Mahtak taiteilijat hävetä enemmän ko muut? Mää olen kova sekä katuma et häppemä. Joka päiv tule hetki, ko olis tahtonu osata paremmin toimi, mut ei vaa onnistunu toimima. Joskus nee o nii suuri, et mailma kaatu, joskus kaatu pelkkä maito."

Heli ja muusikko Lauri Tähkä pureutuvat häpeän syvimpään olemukseen. He pohtivat häpeän eri muotoja, sen hyötyjä ja haittoja sekä sen aiheuttamia fyysisiä ja henkisiä tuntemuksia.

 

Helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

12.6. kuvataiteilija Katja Tukiainen

"Uskok kukka järkiperäne ihmine sihe enä, et ihmisen kannatta olla oma ittes? Mist semmone oma itte meihin tule? Ja tulek siit mittä, jos mee kaik nyy heittäyrytä omi ittejämme olema? Mut mikäs see vaihtoehto o?"

Kuvataiteilija Katja Tukiainen ja Heli keskustelevat siitä, miten taiteilija pystyy pitämään oman päänsä, miten vastustaa ryhmäpainetta ja mistä voi ammentaa voimaa kulkea omaa tietään.

 Katjan kotisivut: http://katjatukiainen.com/index.html

Katja-jaksossa nähtävä valokuva Helin suvusta näyttää tältä: Lokalahden Niilo ja Katri, Halikon Kettu ja Auno. Ja Heli n. 50 cm.

 

***

Helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

19.6. historioitsija Teemu Keskisarja

"Mää olen ollu lapsest saak sitä miält, et ennen kaik ol paremmi. Enne mummu oli viäl elos, karkkipussi aukes pal helpommi ja ihmine sai olla rauhas siänimetäs, sen ei tarvinnu vastat puhelime eikä otta selfie-kuva voitatin kans."

Heli kutsuu kylään palkitun historioitsijan Teemu Keskisarjan, jonka kanssa hän yrittää saada selkoa siitä, oliko ennen kaikki tosiaan paremmin vai ei.

 

helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

26.6. näyttelijä Ilmari Saarelainen

”Kui ei vanhenemisse vois suhtauttu niinko keskiviikko – siält see tule?”

Heli ja näyttelijä Ilmari Saarelainen puhuvat iästä ja vanhenemisesta. Heli ei ole "ikäihmissi" eikä hän ymmärrä, miksi iästä on tehty niin suuri numero. 70-vuotias Saarelainen on yhä työelämässä vahvasti kiinni, ja hän on syvästi kiitollinen, että näytteleminen on hänen mielestään auttanut häntä pysymään virkeänä ja uteliaana.

 

Helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

3.7. kirjailija Anni Kytömäki

"Mink tähre linnut o sama aikka nii yliluannollissi ja jokapäivässi? Joku talitintti ei ol kovin kohtalokas, mut jos kolm korppi lentä talo ylitte, sitä ei pysty ohittama. Kukas nyy on kuallu?"

Kirjailija Anni Kytömäki ja Heli jakavat kiinnostuksen lintuihin, ja he pohtivat yhdessä lintujen merkitystä, niiden symbolista arvoa sekä niiden tehtävää. Samalla keskustelu syvenee koskemaan nykypäivän ihmisen luontosuhdetta, joka muuttuu päivä päivältä ohuemmaksi.

 

helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

10.7. tähtitieteilijä Esko Valtaoja

"Mää olen miälelläni ajattelemat koko avaruut. See o liia epämääräne ja suur. Melkkest pelotta katto ylöspäi, ko ei yhtän tiär mitä siält on tulos."

Avaruustieteilijä Esko Valtaojan opastuksella Heli pääsee huimalle matkalle maailmankaikkeuden laitamille ja sieltä takaisin. Eskon kanssa Heli pääsee näkemään kvarkkien tanssia, kurkistamaan mustaan aukkoon ja siirtymään sekä ajassa että paikassa, mutta pääseekö hän pelostaan avaruuden äärettömyyttä kohtaan?

 

helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

17.7. muusikko Maija Vilkkumaa

"Mää käsitän musiikist oikke vähä. Mul o suuri vaikeuksi erotta kappalei toisistas, paitsi sanojen perusteel. Jollei lauleta mittä, pelkkä soitto vaa soi, ni munst tuntu et taustal o äänt, vähä niinko astianpesukone olis pääl. Ussemite o nii, et musiikki ei liikuta munt. Eik ol kauhia!"

Heli ei ymmärrä musiikkia. Se kuitenkin vaivaa häntä ja sen tähden hän on kutsunut vieraakseen muusikko Maija Vilkkumaan, joka kertoo mistä musiikista oikeastaan on kyse. Samalla keskustelu syvenee käsittelemään taiteen tekemistä ylipäätään.

 

Helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

24.7. arkkitehti Panu Kaila

"Suur osa julkisest rakentamisest, marketeist ja virastoist, o sen näköst, et teke miäl huuta, et o see hiano, et sokia arkkitehti o saanu töit."

Heli pohtii arkkitehti Panu Kailan kanssa sitä, miksi suomalainen rakentaminen on niin huonossa jamassa, miksi halpa ja huonolaatuinen valtaa yhä enemmän alaa, miksi vanhoja ja kestäviä rakennuksia puretaan ja voiko laatikkomallinen talo olla kaunis.

 

helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

31.7. emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas

"Mää en tyk tulevaisuurest. Munst o inhottava, et siält see vaan tule lähemmäks: aika, mist ei mittä varma tiärä. Voi olla ettei menneisyyressäkä kaik nii hyvi ollu, mut kyl varma huano o sentä ain paremp ko epävarma hyvä."

Emeritus valtiosihteeri Raimo Sailaksen kanssa Heli puhuu tulevaisuudennäkymistä. Sailaksen mielestä vaatii rohkeutta ennustaa eri tavalla kuin muut. Mistä Sailas on saanut oman rohkeutensa ja mistä kumpuaa hänen elämänfilosofiansa?

 

helil kyläs, yle tv1

Kuva: Miikka Lappalainen

7.8. kirjailija Tuula-Liina Varis

"Mul on tämä oma äirinkiäl nii rakas, et munst tuntu, et olissin tyhjä teepussi ja kahvaton ovi ilma sitä. Silti tule joskus simmone insinöörimäis-realistine epäilys miäle, et onk näil piänil äirinkiälil oikkiastas mittä virkka. Väitetä, et ”murteet on rikkaus”. Mut mitä jos nii ei olekka!"

Kirjailija Tuula-Liina Varis ja Heli pohtivat kielen merkitystä identiteetin luojana, sen sukupolvien yli kurkottavaa voimaa sekä sen sielullisia ulottuvuuksia.


***

Tiätyst mää toivon, et telkkarinkattojat ei nyy varsinaisest kärsis tätä syynätessäs! Nii hyvin tein, ko osasin, mut ei see ain nii ihmelissi riitä. Ja oli siäl muitaki!

O varmast niit, ketkä o sitä miält, et ei kirjailijoitten kannattais ollenka ryhty tämmössi tv-hulinoihi. Mää olen monin päivin ollu sama miält... Paras tapa saara kirjottajat kirjotuspöyties taa kirjottama, o hankki heijän kirjoi. Niin kauan ko kirjailija pysty ittes omal tyälläs elättämä, ni see sen miälelläs teke. Ellei sit tul luava oikosulku, tämmöne:

 

 

 

 

 

Mukavi ohjelmahetki! Mut kyl kaks tuntti viikos telkkarin kattomist riittä iha hyvi!

 

Heli