Kodiksamia 2011

JULKAISUVAPAA 6.12.2012

Eeva Kilvelle Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto
Suomen runokansan rakastama kirjailija
Eeva Kilpi on saanut Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Kuolinsiivous (WSOY 2012). Kilvelle luovutetaan yksityistilaisuudessa Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä. Palkintoehdokkaat ja voittajan valitsi runoilija Heli Laaksonen.

Raadin perustelut sydämen sulattaneelle Kodiksamia-palkitulle runolliselle päiväkirjalle kuuluivat näin:”Eeva Kilpi ei Kuolinsiivous-teoksessaan väistä kuolemaa, vaan nostaa leukansa ja kysyy, koska lähdetään. Se ei karta isojakaan ajatuksia: ’Jokainen ihminen muuttaa maailmaa syntyessään. Ja kun hän on poissa ei maailma ole enää entisellään’. Kirjassa on viisas, hauska ja päiväkirjamainen lähestymistapa ajan kulumiseen, omiin erheisiin, luonnon hyvyyteen ja ihmisen heikkouteen. Kilven kirkas kieli ja satuttavuuteen saakka rehellinen mieli koskettavat lukijaa unohtumattomasti. Kirjan nimi, Kuolinsiivous, ei ole kolkko, vaan asioita paikaansa paneva, lohdullinen ja suhteellisuudentajuinen. Teos on myös ymmärrystä laajentava ja kirpeä puheenvuoro valtakunnan vanhuskeskusteluun.”

Muut vuoden 2012 Kodiksamia-palkintoehdokkaat ovat Johanna Venho: Syntysanat (WSOY 2011), Pentti Haanpää: Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947), Katariina Romppainen: Pitkät päiväunet (Karisto 2010), Juha Kuisma (toim.) Asumisen vapaus. (Talonpoikaiskulttuurisäätiö ja Maahenki 2012) ja Marju Kõivupuu: 101 Eesti pühapaika (Varrak 2011).

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt toista kertaa, sen perusti sanamaija Heli Laaksonen, joka on myös raadin ainoa jäsen. Kaikkien aikojen ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai raumalainen kirjailija Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä (Johnny Kniga). Kodiksamia-palkinto voidaan myöntää lukuelämyksen antaneelle elävälle tai kuolleelle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle. Kodiksamia-nimi juontuu Rauman Lapissa sijaitsevasta Kodiksamin kylästä, joka on kirjallisuuspalkinnon syntysija.

Kodiksamia-palkinto myös yllyttää jokaista lukijaihmistä: luo ja jaa muille itsekin omat kuuden parhaan listasi! Näin kirjallisuudesta nousisi yleiseen tietoon nykyistä laajempi ja monivärisempi kärki. Samalla voit vaikuttaa yleisen keskustelun suuntiin – kirjan lisäksi päivänvaloon kipuavat sen keskeiset teemat.


 

TIEDOTE 6.12.2011

Ensimmäinen Kodiksamia-palkinto Tapio Koivukarille

Raumalainen kirjailija Tapio Koivukari on saanut Kodiksamia-palkinnon romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä (Johnny Kniga). Tapio Koivukarille luovutettiin yksityistilaisuudessa itsenäisyyspäivänä kaikkien aikojen ensimmäinen Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä.

Palkinto on perustettu 10.11.2011 Rauman Lapin Kodiksamin kylässä. Kodiksamia-palkinnon kehittäjä, myöntäjä ja tuomari on sanamaija Heli Laaksonen. Kodiksamia-palkinto voidaan myöntää lukuelämyksen antaneelle elävälle tai kuolleelle, suomalaiselle tai ulkomaiselle. Palkintoraati määrittelee lukuelämyksen hyvin vapaasti. Kodiksamia-palkinto yllyttää jokaista lukijaihmistä: luo itse omat kuuden parhaan listasi ja puhu niistä mahdollisimman monelle! Näin kirjallisuudesta nousisi yleiseen tietoon nykyistä laajempi ja monivärisempi kärki.
Monet kirjat ansaitsisivat pidemmän iän kuin lyhyen tähtihetken julkaisusyksystä joulumyyntiin.

Raadin perustelut olivat voittoisalle Koivukarin seikkailuromaanille: ”Ariasmanin tarina on valaankokoinen seikkailu, villi ja sydäntä rinnasta riipivä. Kieli on koivukarimaiseen tapaan hienosyistä ja väkevää – ja vetävän tarinan kahinoista on suorastaan vaikea tulla kesken kaiken pois ihmisten ilmoille. Vaikkei luulisi, entisaikain valaanpyynti ja meren poikien uljuus on mitä kiehtovinta! Tälle kirjalle voi ennustaa kansainvälistäkin huomiota.”

Muut Kodiksamia-palkintoehdokkaat olivat seuraavat:

* Arne&Carlos: Joulupallot (Nemo 2011)
Norjalais-ruotsalaisen muotoilijapariskunnan suloisen kirjan aihe on yksinkertainen: kudo joulupallo! Herkkukuvitus ja vilpitön ilo valloittavat, vaikkei olisi jouluihminenkään. *

Aino Kallas: Sudenmorsian (Otava 1928)
Balladinomainen tarina naisesta, joka verensä vetoa totellen muuttuu ihmissudeksi on kaikkina aikoina hurmaava pieni romanttinen ja myyttinen jännitysromaani. *

Arto Tamminen: Lappi tl -aiheiset tietoteokset

Huolellisten ja humorististenkin kotiseutuhistorioiden kirjoittajaa Arto Tammista ei enää ole, mutta kirjat elävät, ilahduttavat ja antavat syvää tietoa juurista uusille paikkakuntalaisille.

* Kollan pojat - puutavaraliike-rautakauppa.
Kun puutavaraliikkeen tunnuslause o "Puut ja pali muut" ja kotosivuillaan se määrittelee itsensä näin: "Kaike sorttist rakentamisehe - kruntist korstenihi" on se jo tarjonnut kielestä kiinnostuneelle asiakkaalleen niin iloisen lukuelämyksen, että on ehdokkuutensa ansainnut. *

Sirkka Turkan kaikki runot, joissa on hevosia, jäniksenkäpäliä ja ajomiehiä
Sirkka Turkan runoissa on useimmiten syksy tai talvi, märkää ilmaa, mutta sielukasta ja lämmintä. Niissä muistuu kerta toisensa jälkeen elämän monikerroksisuus ja jännittävyys.

Kodiksamia-palkintoraati muistuttaa vielä: tee sinäkin itse oma parhaat kirjat -listasi!

Heli Laaksonen

www.hulimaa.fi

Kautta aikain ensimmäinen Kodiksamia-palkittu kirjailija Tapio Koivukari palkinnon syntysijoilla joulukuussa 2011.
Kuva: Miikka Lappalainen.