KODIKSAMIA 2014 -Kirjallisuuspalkinnolle sousi Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset


Juha Hurmeen kuvasi Heini Leväslaiho (Teos)


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna teatteriohjaaja Juha Hurme väkevästä esseeromaanistaan Nyljetyt ajatukset (Teos 2014).

Palkinnon, 30 000 ohraryyniä, ojentaa Hurmeelle Kodiksamian jakaja ja ainoa raatilainen kirjailija Heli Laaksonen yksityistilaisuudessa.

 

Soutumatkan muotoon kirjoitettu pitkä, humaani esseemäinen romaani Nyljetyt ajatukset on arvaamaton, sydämellinen ja riemukas kirja. Se tuo anteeksipyytelemättä lukijan eteen viisisataa sivua kulttuurihistoriaa, eettistä jytinää, älykästä huumoria. Se antaa äänen vähälle huomiolle jääneille erikoisille taideilmiöille, Paimion viisaalle August Pyölniitulle, hailuotolaisen kirjailija Matti Hällin Hallaöille. Se nostaa tunnettujen tekijöiden unhoitettuja urotöitä. Kuka muistaa Eino Leinon loisteliaan ja komeasti kaatuneen Kalevala-näytelmätrilogian Helsingin Seurasaaressa? Onko tullut mieleen, että Nortamon Raumlaissi jaarituksi sisältäisi huippuunsa viritettyä taidekieltä ja mestarinovelleja?

Hurme soutaa Volter Kilven selkeäksi ja Carl Barksin Aku ankka -tarinan syväluotaavaksi. Hän viisastaa, opastaa, yleissivistää olematta nenäkäs tai ylimielinen. Nyljetyt ajatukset voi kirota tärskäyttää, mutta ei marise eikä maalaa uhkakuvia. Se on valoisa, vahvajalkainen ja lämminkätinen. Seuratessaan kaverusten soutumatkaa Kustavista Hailuotoon lukija huomaa toivovansa, että Perämerta soutamalla pääsisi Jäämerelle saakka ja sieltä Atlannille, valtamerille, ettei kirja kuunaan loppuisi.

Nyljetyt ajatukset vaatii lukijaltaan kiinnostusta ihmeellisimpiinkin ilmiöihin - ja antaa sitä yltäkylläisesti takaisin. Ankaraa ajattelua rytmittää soutamisen vastusten ja vaivojen, piimän ja perunoiden ihanuuden ja merituulen oikullisuuden elävä kuvaus. Hurmeen kieli on napakkaa, luontevaa ja jämptiä.

"Meillä on yksi yhteinen mantu ja yksi yhteinen, jakamaton ilmakehä sitä suojaamassa. Meillä kaikilla on tasan yhtä suuri oikeus elää ja ihmetellä kaikkeuden kummallisuuden rikkautta. Tämä ihmettely on nimeltään taide ja tiede eli kulttuuri." - Juha Hurme Nyljetyt ajatukset, s. 44.

Nyljettyjen ajatusten taitto ja ulkoasu ovat kouraisevan kauniit, ne ovat Jenni Saaren ja Pekka Laitisen kädenjälkeä.

***

Juha Hurme  (s. 1959) on omaääninen ja omaehtoinen, palkittu ja armastettu teatterinohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänen aikaisemmat teoksensa ovat viiltävät romaanit Volvo Amazon (2007), Puupää (2009) ja Hullu (2012). Tällä hetkellä Hurmeen ohjaustyötä pääsee seuraamaan mm. Helsingin Kansallisteatterin Europaeus-näytelmässä, tulevana suvena hänet nähdään Kustavin Volter Kilpi -viikkojen taiteellisena johtajana.

***


Muut vuoden 2014 Kodiksamia-ehdokkaat olivat Elina Karjalaisen muistelus Ihmisen ääni (WSOY 1976), Tapio Koivukarin runokokoelma ja äänikirja: Viäläk teils se paat o? (Johnny Kniga 2013, äänikirja Vanhan Rauman kirjakauppa 2014), Anne Helttunen, Annamari Saure, Jari Suominen -työryhmän tietokirja: Haltiakuusen alla. Suomalaisia kirjailijakoteja (Avain 2013), virolaisen Maimu Bergin romaani Muotitalo, suom. Sanna Immanen (Moreeni 2014) ja Tuula-Liina Variksen novellikokoelma Että tuntisin eläväni (WSOY 2013).

 


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt neljättä kertaa, sen perusti sanamaija Heli Laaksonen, joka on myös raadin ainoa jäsen. Aikaisemmat Kodiksamia-voittajat ovat Tapio Koivukari romaanillaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä (Johnny Kniga), Eeva Kilpi runokokoelmallaan Kuolinsiivous (WSOY) ja Lealiisa Kivikari runokirjallaan Talo kalliosaarella (Duurisointu). Kodiksamia-palkinto voidaan myöntää lukuelämyksen antaneelle elävälle tai kuolleelle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle, faktalle tai fiktiolle. Kodiksamia-nimi juontuu Rauman Lapissa sijaitsevasta Kodiksamin kylästä, joka on kirjallisuuspalkinnon syntysija.

 

Kodiksamia-palkinto myös yllyttää jokaista lukijaihmistä: luo ja jaa muille itsekin omat kuuden parhaan listasi! Näin kirjallisuudesta nousisi yleiseen tietoon nykyistä laajempi ja monivärisempi kärki. Samalla voit vaikuttaa yleisen keskustelun suuntiin – kirjan lisäksi päivänvaloon kipuavat sen keskeiset teemat. 

 

Valoa voittajalle ja kiitos hyvästä kirjasta!

 

Heli Laaksonen
www.hulimaa.fi