Rauman opettajainkoulutuslaitoksen Saara vinkkaa!

¤ Tee aapiskirjan runoista lorupussi, joilla voit hauskuttaa itseäsi ja muita sateisena päivänä tai aurinkoisen päivän kunniaksi. Kysy apua joltakin aikuiselta, jos ohje tuntuu vaikealta. Lorupussi sopii hyvin myös käytettäväksi koulussa tai esikoulussa aakkosten harjoittelussa ja miksei päiväkodissakin.

Tarvikkeet: Kartonkia, sakset, viivoitin, lyijykynä, värikyniä tai tusseja, Kangaspala, ompelukone tai silmäneula, nuppineuloja, nyöri, sekä pussin koristeluun nappeja ym.

1. Leikkaa kartongista n. 15cm x 15cm palasia niin monta, että niitä on jokaiselle runolle omansa. Ennen kuin leikkaat kartongin voit ensin viivoittimen ja lyijykynän kanssa piirtää ääriviivat. Voisi olla kivan näköistä, että runot olisivat erivärisillä kartongeilla. Kirjoita runo kartongille ja kuvita kartonki haluamallasi tavalla. Voit myös leikata jokaisen kartongin haluamaasi muotoon.

2. Runoja voi säilyttää rasiassa tai voit myös ommella lorupussin, jossa ne pysyvät tallessa. Lorupussia varten tarvitset kankaan palan, jonka voit ottaa vaikka liian pienistä tai kuluneista housuistasi. Kysy kuitenkin ensin lupa, jos et ole aivan varma.

3. Pala tulisi mitata niin, että lorukortit mahtuvat pussiin sisälle. Laita kangas kaksinkerroin ja piirrä lyijykynällä kankaalle isoimman lorukortin ääriviivat. Lisää ääriviivoihin saumanvaraa sivuille ja alareunaan 3 cm ja yläreunaan kujaa varten 5cm ja leikkaa kangaspala irti.

4. Laita kankaanpalat kaksinkerroin ja ompele sivut sekä alareuna nurjalta puolelta 1cm päästä kankaan reunasta toisiinsa kiinni ompelukoneella tai käsin neulalla ja langalla. Yläreuna jätetään auki, että lorukortit voi sieltä pujottaa pussiin sisälle. Nuppineuloja apuna käyttämällä ompelu voi olla helpompaa.


5. Käännä yläreuna kaksinkerroin niin, että sen sisälle jää kuja, jonne mahtuu pujottamaan nyörin. Ompele reuna kiinni mutta jätä nyörin pujottamista varten ompelematta n. 3cm. Muista päätellä ompeleen päät ettei sauma lähde purkautumaan.

6. Leikkaa nyöristä 45cm pitkä pätkä. Pujota lopuksi nyöri paikalleen ja solmi nyörin päät yhteen niin, että se ei pääse karkuun. Pujottamisessa voi käyttää apuna hakaneulaa.

7. Laita kortit sisälle ja kiristä pussukan suu nyöreillä. Nyt kortit ovat tallessa. Halutessasi voit toki vielä koristella pussin miten itse haluatkin mielikuvitusta käyttäen. Mukavia loruhetkiä!
 

Vielä reipas Jaana J. Isolta Kirkolta lisää käyttövinkin:


"Meillä oli joskus lasten päiväkodissa lorupussi ja se oli ahkerassa käytössä ja sen sai auki näin:

Kuka saa, kuka saa
lorupussiin kurkistaa?
Laura saa,
Laura saa
lorupussiin kurkistaa.

 

Vieläkin meidän Laura muistaa ton!"